De Europese Centrale Bank gaat in elk geval door met het opkopen van schuldpapier om de economie te stimuleren tot maart 2017.

Dat maakte ECB-president Mario Draghi bekend tijdens de toelichting op het rentebesluit donderdag.

Het inkoopprogramma, waarbij elke maand 60 miljard euro aan schuldpapier wordt opgekocht, wordt in elk geval voortgezet tot maart 2017. “En langer indien het bestuur van de ECB het nodig acht”, zei Draghi tijdens de persconferentie waar hij het rentebesluit toelichtte.

Eerder op de middag werd bekend gemaakt dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. Een ander belangrijk tarief, de depositorente waartegen banken geld stallen bij de ECB, werd wel verlaagd van – 0,2 naar -0,3 procent.

Draghi maakte ook bekend dat de ECB het type schulden dat de ECB gaat inkopen gaat uitbreiden. Ook schulden van lokale overheden van landen in de eurozone kunnen nu worden opgekocht. Daarnaast worden alle aflossingen en rentebetalingen op de opgekochte obligaties geherinvesteerd. Dat betekent dat het maandelijkse bedrag dat de ECB uittrekt voor het programma, iets hoger kan uitkomen dan de 60 miljard euro van nu.

Economie groeit traag, inflatie nog steeds bijna nul

De ECB heeft deze stappen genomen omdat de vooruitzichten voor zowel de inflatie als de economische groei niet beter zijn geworden. De inflatie bedroeg in november 0,1 procent vergeleken met een jaar geleden, terwijl het streven 2 procent is. En met de economische groei wil het het met 0,3 procent in de eurozone ook niet vlotten.

Door het opkoopprogramma nu langer door te zetten en daardoor zeker 360 miljard euro extra in de economie te pompen, hoopt Draghi nu eindelijk een keer de inflatie omhoog te krijgen

Met het verlaging van de depositorente probeert de ECB te voorkomen dat banken teveel geld stallen in Frankfurt. Hoe lager de depositorente, hoe onaantrekkelijker voor de bank. Met een negatieve rente van 0,3 procent verliezen de banken fors geld als ze ‘sparen’ bij de centrale bank.

Mario Draghi hoopt waarschijnlijk dat hij op deze manier ook het nu verlengde opkoopprogramma effectiever maakt. Elke maand koopt de ECB voor 60 miljard euro aan obligaties op in de markt. Deze obligaties zijn meestal in handen van de bank. Het idee is dat die bank het geld dat wordt vrijgemaakt uitleent aan burgers, bedrijven of de overheid om zo de economie aan te zwengelen.

Overigens gaf Draghi aan dat niet alle leden in het ECB-bestuur voor hebben gestemd door de nieuwe maatregelen. De ECB-baas gaat nooit in op de vraag welke landen tegen hebben gestemd, maar naar alle waarschijnlijkheid staan Duitsland en misschien ook Nederland en Finland niet achter de maatregelen.

Analist en Z24-columnist Arne Petimezas schreef donderdagochtend in zijn column dat hij weinig fiducie heeft dat de plannen van Draghi tot een echt hogere inflatie en meer groei zullen leiden.

Beurzen fors lager

De persconferentie had onmiddellijk effect op de beurzen. De AEX verloor bijna twee procent en stond een half uur na de persconferentie op 458 punten. Beleggers hadden op meer gehoopt dan alleen een verlening van stimuleringspakket. De euro werd bijna twee dollarcent duurder. Dit omdat beleggers hadden verwacht dat de ECB meer geld in de economie zou pompen en daarop waren vooruitgelopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl